
Orta öğrenimini Özel Darüşşafaka Lisesinde tamamladı. 1985 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni ve aynı fakültede 1991 yılında çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimini bitirdi. 1993-2003 yılları arasında İstanbul Tıp Fakültesi’nde, 2003-2005 yıllarında Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görev yaptı. 1996’da doçent, 2003’te profesör oldu. 2010 yılında iş idaresi master programını ve sağlık kurumları yöneticiliği programını tamamladı. 2005-2015 arasında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Eğitim Sorumlusu ve Başhekim olarak görev yaptı. 2008 -2013 yılları arasında Tıpta Uzmanlık Kurulu (TUK) üyeliği görevinde bulunan olan Dr. Ovalı halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi olup aynı zamanda Rektör Yardımcılığı görevini de sürdürmektedir. Dr. Ovalı’nın ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış 200’den fazla makalesi, editörlüğünü yaptığı 10’dan fazla tıp kitabı ve 1 kısa film senaryosu mevcuttur.
Tüm Yazıları İçin TıklayınızSigarayla savaşta yeni bir aşama
10-15 yıl kadar önce, o zamanlar FDA’nın direktörü olan David Kessler, nikotinin alışkanlık yapıcı bir madde olduğunu söyleyerek, FDA’nın sigara ve tütün piyasasını düzenlemesi gerektiğini iddia etmiş ancak, Amerikan Yüksek Mahkemesi, 5’e karşı 4 oyla bu öneriyi “halk sağlığı yönünden değil”, “hukuki” yönden reddetmişti.
Günümüzde ise, olay tamamen değişti. Başkan Obama’nın imzaladığı Aileyi Sigaradan Koruma ve Tütün Kontrolü Yasası ile, FDA’ya tütün ürünlerini düzenleme yetkisi verildi. Bu düzenlemenin, sigarayla savaşta önemli bir dönüm noktası olduğu düşünülüyor.
Yasa ile, FDA içinde bir “Tütün Ürünleri Merkezi” kuruluyor. Merkezin finansmanını tütün üretici ve ithalatçıları karşılıyor. Merkezin bütçesinin 2010 yılında 235 milyon dolar olması ve gelecek on yılda 712 milyon dolara kadar çıkması bekleniyor. Merkezin tek amacı, tütün ürünlerinin kullanımını, halk sağlığı yönünden düzenlemek. Bu kapsamda, tütün ürünleri içindeki tüm maddeler, katkılar vb. FDA’ya bildirilmek zorunda ve eğer FDA bunları zararlı bulursa, ürünü yasaklayabilecek. Ancak bu kapsamda nikotin düzeylerinin belirli bir noktaya çekilebileceği fakat sigaranın toptan yasaklanamayacağı düşünülüyor. 18 yaşından küçükleri korumak amacıyla, sigaralar içine konan kokulu maddeler yasaklanıyor ve FDA onayı olmaksızın yeni tütün ürünlerinin piyasaya çıkması engelleniyor.
Yasanın getirdiği bir başka özellik, sigaralar üzerinde bulunan “light”, “hafif” vb. gibi kelimelerin de düzenlenebilecek olması. Ürünün gerçekten belirtilen özelliklere sahip olduğu kanıtlanmadan bu kelimelerin kullanılması yasaklanacak. Yasa, tütün üreticilerinin sportif olaylara sponsor olması da engellendiği gibi, okulların 300 metre yakınına kadar olan bölgelerde sigara reklamlarının yapılmasını da yasaklıyor.
ABD’de sigara içme oranı yaklaşık % 20. Bu oran Türkiye’ye kıyasla oldukça düşük gibi dursa da, yine de yüksek bir oran olarak kabul ediliyor ve tütün kadar “korkutucu” olan tehlikelerin az olduğu söyleniyor. Kişilerin sağlıklarını ve yaşam kalitelerini etkilemek bir yana, sağlık harcamalarının da ciddi bir şekilde tütün ile ilişkili hastalıklara kanalize edilmesi, önemli bir mali sorun olarak karşımıza çıkıyor. ABD’de tütün ile ilişkili hastalıklar için yapılan sağlık harcaması yıllık 96 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Ülkemizde de 19 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe giren kapalı yerlerde sigara içme yasağı, sigarayla mücadelede önemli bir aşama olarak kabul ediliyor. Ancak görüldüğü gibi daha yapılacak çok şeyler var.
Kaynaklar
1) http://www.tobaccofreekids.org/research/factsheets/pdf/0072.pdf.
2) Curfman GD et al. Tobocco, public health and the FDA. N Eng J Med 2009; 10.1056
Bu yazı 4082 kez okundu