Haberler

  • Yazı Büyüklüğü A(-) A(+)
  • Paylaş

Yaşlılıkta bunama normal karşılanıyor

Türkiye'de 15 ilde yapılan bir araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 83'ü yaşlılıkta bunamayı ''normal'' karşılıyor.

Kaynak: AA

Türkiye Alzheimer Derneği ile GfK Türkiye iş birliğiyle gerçekleştirilen ''Alzheimer Kamuoyu Araştırması'' Şişli'deki Alzheimer Yaşamevi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
   
Toplantıda konuşan Dernek Başkanı Prof. Dr. Murat Emre, bunama ya da tıptaki adıyla demansın insanın zihinsel yeteneklerini yavaş yavaş kaybetmesi ve zihinsel olarak işlevselliğini sürdürememesi nedeniyle bakıma muhtaç hale geldiği bir durum olduğunu söyledi.
    
Emre, bunamanın en sık sebebi olan hastalığın Alzheimer olduğunu belirterek, hastalığın yaşın doğal sonucu olmadığını, ancak yaşla bağlantılı olduğunu kaydetti.
    
Alzheimer hastalığının sıklığının, 65 yaşına kadar düşük olduğunu, 65 yaş sonrası ise giderek yükseldiğini aktaran Emre, ''65 yaş üzerinde görülme sıklığı yüzde 5-10 civarında iken, 85 yaş üzerinde yüzde 35'lere çıkıyor'' dedi.
    
Emre, hastalığın en önemli belirtisinin, unutkanlık olduğuna işaret ederek, ''Dünyada 36 milyon Alzheimer hastası olduğu düşünülüyor. Türkiye'de ise bu sayının 350-400 bin civarında olduğu tahmin ediliyor'' diye konuştu.
    
BM Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Zirvesi'nde yayımlanan deklerasyonda, Alzheimer hastalığının topluma en çok yük getiren ve üstünde en çok durulması gereken hastalıklar listesine resmen alındığını aktaran Emre, Dünya Alzheimer Federasyonunun yayımladığı deklarasyona göre de 36 milyon Alzheimer hastasından 28 milyonunun tanı almadığının düşünüldüğünü, bunun en önemli nedeninin de hastalığın doğal karşılanması olduğunu söyledi.
    
Hastalığın tanısında ve tanımlarında son yıllarda ciddi değişikliklerin olduğunu anlatan Emre, buna bağlı olarak da hastalığın artık çok erken dönemlerde tanınmasının mümkün olabileceğini düşündüklerini kaydetti.
    
Prof. Dr. Murat Emre, unutkanlığın evrensel bir fenomen olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
   
 ''Unutkanlık herkeste ortaya çıkabilir. Ancak, basit unutkanlıklar artarsa, bunlar tehlikeli unutkanlıklar olur. Bunlar bilgilerin kaydedilmediğini gösteren unutkanlıklardır. Alzheimer hastalığının en büyük özelliği de kayıt belleğinin zedelenmesi, silinmesi.''
    
Sistematik olarak herhangi bir meslek grubunda çalışan bir kişinin alzheimer hastası olma riskinin bulunduğunu söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Emre, ''Zihinleriyle çalışan insanlarda alzheimer olma riski daha düşük, bedenleriyle çalışanlarda daha yüksek olduğunu söylemek mümkün'' dedi.
    
Emre, Derneklerinin hastalara ve hasta yakınlarına yönelik yürüttüğü çalışmalardan da bahsetti.

ARAŞTIRMA SONUÇLARI    
Türkiye genelinde 15 ilde 15 yaş üzeri 1462 kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, katılımcıların beşte birinin yakın çevresinde alzheimer hastası tanıdığı bulunuyor.
   
Katılımcıların yarısı alzheimerin genetik bir hastalık olduğunu düşünüyor.
    
Alzheimer hastalığını bilen katılımcıların yüzde 83'ü ise hastalığın tedavisinin bulunmadığını ve sadece ilerlemesinin yavaşlatabileceğini belirtiyor.
    
Hastalığı bilen katılımcıların yüzde 82'sinin hastalıkla yaşayan kişilere yardım etme sorumluluğunun, devlet-sağlık bakanlığı kurumlarına, yüzde 62'si de hastanın kendi ailesine ait olduğu görüşünde.
    
Alzheimer hastalığını bildiğini belirten katılımcıların yüzde 83'ü ise yaşlılıkta bunamanın ''normal'' olduğu kanaatinde.

22 EYLÜL 2011 Bu haber 2812 kez okundu

Etiketler


yaşlılık , Türkiye ,


Habere ait görsel bulunamamıştır.

Habere ait yorum bulunamamıştır. Yorum yazabilmek için üye girişi yapınız

Diğer Haberler

TÜM HABERLER
  • SON SAYI
  • KARİKATÜR
  • SÖYLEŞİ
  • Şehir hastaneleri hakkında düşünceniz nedir?