Haberler

  • Yazı Büyüklüğü A(-) A(+)
  • Paylaş

İlk yapay soluk borusu nakledildi

Uluslararası bir cerrahi ekip İsveç'te dünyanın ilk sentetik organ naklini yaptı. Hastanın kök hücreleriyle kaplı sentetik soluk borusu başarıyla nakledildi.

Londra'da bilim insanları, hastadan alınan kök hücrelerle kaplayarak geliştirdikleri yapay soluk borusu naklini 9 Haziran'da başarıyla yerine getirdi.

Donör gerektirmeyen teknik sayesinde vücudun organı reddetme riski de bulunmuyor. Cerrahlar sentetik nefes borusunun birkaç günde yapılabileceğini belirtiyorlar.

Karolinska Üniversite Hastanesi’nde İtalyan Profesör Paolo Macchiarini başkanlığındaki ekibin yürüttüğü 12 saat süren operasyonun üzerinden bir ay geçtikten sonra 36 yaşındaki kanser hastasının durumunun iyi olduğu bildirildi.

Organ naklinde devrim niteliğindeki tekniği şimdi nefes borusu deformasyonuyla doğan 9 aylık bir Koreli bebeği tedavi etmek için kullanmak istediğini söyleyen Profesör Macchiarini, daha önce 10 soluk borusu nakli yapmıştı. Tamamı donörlerden alınan soluk boruları hastaların kök hücreleriyle kaplanmıştı.

Son tekniğin kilit noktasının, hastanın kendi soluk borusunun tıpatıp aynı modeli olan bir yapı veya yapı iskelesini oluşturmak olduğunu belirten bilim insanları, bunun için İzlanda'da jeoloji yüksek lisansı yapmakta olan Afrikalı hasta Andemariam Teklesenbet Beyene'nin İngiliz uzmanlarınca elde edilen 3 boyutlu görüntülerini kullandıklarını kaydettiler.

8 TEMMUZ 2011 Bu haber 2292 kez okundu

Etiketler


organ nakli


Habere ait görsel bulunamamıştır.

Habere ait yorum bulunamamıştır. Yorum yazabilmek için üye girişi yapınız

Diğer Haberler

TÜM HABERLER
  • SON SAYI
  • KARİKATÜR
  • SÖYLEŞİ
  • Şehir hastaneleri hakkında düşünceniz nedir?